El papel del papel: César Coca

César Coca és periodista i adjunt a la direcció del diari El Correo a més de professor de periodisme a la Universitat del País Basc:

“Fins més o menys 1840, els diaris van estar reservats exclusivament per a les elits. El futur dels diaris en paper pot ser retornar a aquest origen. De la mateixa manera que hi ha lectors que aprecien la sensació física de tocar el paper, passar les pàgines, també hi haurà durant molt de temps els que apreciïn que llegir en paper és un acte diferent que fer-ho a una pantalla.

No podem ignorar, però, que cada vegada seran menys els que apreciïn aquestes sensacions. Mentre arriba el moment de la seva desaparició -jo confio que estiguem lluny d’aquesta data- els diaris en paper han d’apostar per la qualitat: reportatges en profunditat que donin les claus del que passa, entrevistes reposades, anàlisi originals … A tot això, els diaris regionals han d’afegir proximitat. Cap fet, cap moda, cap tendència del comportament social, ha de quedar fora de les seves pàgines. Tot això, mitjançant una sàvia combinació de continguts web i paper.

Hi ha alguns que encaixen molt més en el primer suport-o a les tablets o allò que pugui sorgir- i altres que semblen clarament encaminats al paper. El perill està en transitar pel camí fàcil de fer una informació econòmica buscant reduir costos. El que no tindrà sortida és el producte periodístic de baixa qualitat. És possible que d’aquí a molt poc temps no tingui acceptació ni tan sols als gratuïts “.

El proper 24 de febrer celebrarem el 3er esdeveniment del BCNMediaLab: I quin paper tindrà el paper? Registreu-vos-hi  aquí.