El paper del paper: Enrique Meneses

El veterà periodista Enrique Meneses ens dóna la seva visió sobre les redaccions del futur.

El diari de demà

Els dos fronts contra els que lluita la premsa d’avui són la publicitat que disminueix al paper per ascendir lentament a les versions digitals, i la disminució de venda al quiosc i subscripcions però amb un augment de lectors online. Aquestes edicions digitals passaran de secundàries, a ser les principals dels diaris.

Les redaccions disminuiran fins a disposar només d’un nucli petit de Redactors-Cap en constant escaneig de la blogosfera a la recerca de valors per a la seva empresa, reduïda a una capçalera de nom altisonant. Aquests veterans periodistes especialitzats en les seccions clàssiques del paper, estaran en contacte amb els millors blocaires de la seva especialitat. Els periodistes seran, majoritàriament, blocaires freelance que disposaran d’un “retainer fee” (quantitat que garanteix la prioritat a un mitjà) però podran treballar per a altres diaris o mitjans.

El periodista, contràriament a algunes idees sindicalistes, haurà de ser capaç de cobrir qualsevol lloc informatiu en qualsevol mitjà: escriptura, fotografia, ràdio, càmera, bust parlant, etc … Les corresponsalies deixaran de ser el que han estat fins ara. Cobriran els llocs freelances-stringers que cobreixen zones importants amb “retainer’s fees”.

Què és el “retainer fee”? És una quantitat mensual que garanteix a un mitjà els serveis d’un periodista instal·lat en el que van ser les antigues corresponsalies. Per això, els mitjans necessitaran tarifar els seus espais de la manera que es fa amb la publicitat en els mitjans actuals.

El pròxim 24 de febrer celebrarem el 3er esdeveniment del BCNMediaLab: I quin paper tindrà el paper? Registreu-vos-hi  aquí.