El paper del paper: Juan Varela

Juan Varela és periodista, consultor de mitjans i autor del bloc Periodistas21:

El paper només importa mentre sigui la principal font d’ingressos del periodisme i mantingui l’audiència necessària per seguir sent un suport rellevant per a la informació. El repte és construir una oferta informativa per a ciutadans connectats a les pantalles i a través dels dispositius mòbils. Un ecosistema on la premsa competeix amb continguts i serveis compartits en el flux social de les xarxes que informen i es consumeixen en temps real.

La hiperconnectivitat no pot estar en el paper. I els nadius digitals no senten la fascinació d’una experiència sensorial que desplacen les pantalles tàctils. Per això no serà un suport de futur per a la informació d’utilitat i consum immediat. Però la lectura, la reflexió i l’aprofundiment tenen espai i desenvolupament en un suport la transició a nous dispositius com pastilles i ereaders serà encara lenta. Davant la urgència i l’abundància digital molts busquen en el paper tranquilitat per a la comprensió. Altres intenten migrar aquestes característiques a les aplicacions dels mitjans en les pantalles de major llegibilitat.

La informació i el periodisme de qualitat són la clau, no el suport. Però el medi determina el model de negoci i condiciona les possibilitats de la inversió i la mateixa existència del periodisme de qualitat. Davant del periodisme a l’engròs, quantitatiu, de les granges de continguts, els diaris i revistes en paper han de sostenir la selecció, la profunditat, l’estil i la qualitat en un producte dirigit a públics cada vegada més reduïts, de nínxol, desitjosos d’informació reposada i de qualitat.

El millor futur del paper és convertir-se en un mitjà més per a la informació, ja no exclusiu ni dominant, sinó complementari de l’oferta digital i en els mòbils. Cada suport té les seves virtuts i el públic, el periodisme està obligat a dissenyar productes diferencials per a cada un d’ells, per satisfer la demanda del públic de la informació i per sostenir el negoci dels diaris, necessitats d’augmentar les seves fonts d’ingressos per seguir invertint en periodisme i la informació que importen.