Periodisme i Política

Data: 7 de novembre
Hora: 19.30 hores
Lloc: Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (c. Roc Boronat, 138), aula 52.015

La relació entre els que intentem explicar la realitat i aquells que volen influir-hi mai no ha estat fàcil. Conrear aquesta relació de forma que cadascú pugui fer la seva feina -i que qui en surti beneficiada sigui l’audiència- és tot un repte per als professionals dels mitjans de comunicació. Un repte que es complica quan els mitjans, ja siguin públics o privats, mantenen vincles amb els actors polítics que condicionen la tasca del periodista. En qui pensa més el redactor en signar la seva crònica: en l’interès del ciutadà o en les trucades que rebrà dels assessors dels polítics que hi apareixen?

Cada cop més, els polítics treballen envoltats de directors de comunicació, gabinets de premsa i assessors d’imatge que, d’una banda, modelen el seu discurs i, de l’altra, es relacionen frec a frec amb els periodistes dels mitjans. Al final, qui marca l’agenda? Qui decideix com i de què es parla? Els polítics tenen la sensació que els mitjans tenen molt de poder, però els periodistes senten que el poder dels polítics els pot passar per sobre.

En molts temes, polítics i periodistes de la mateixa tendència fan front comú en la defensa d’una determinada manera de veure les coses. Els periodistes tenim dret (o fins i tot l’obligació) d’expressar les nostres idees? D’acord amb les del nostre mitjà? Fa un segle, la gent s’informava a través de la premsa de partit: cada diari estava vinculat a una formació política. Hi ha qui diu que ara hi ha un partit per a cada gran grup de comunicació. En aquest panorama, on queda el dret del ciutadà a la informació? A la gent realment li interessa la informació política que es produeix dins d’aquest ecosistema?

L’endemà de les eleccions als Estats Units i a les portes de la campanya electoral a Catalunya, BCNMediaLab vol tractar aquestes i altres qüestions amb la participació de tres experts en informació política:

  • Pere Martí. Periodista polític, nascut a Gràcia el 1967. Ha treballat al diari Ara des que va obrir fins al juliol passat. Havia estat cap de redacció de la revista El Temps i cap de política a l’Avui. Del 2006 al 2008 fou el cap de comunicació del Departament de Vicepresidència i després va tornar a l’Avui com a cap de cultura. Actualment és comentarista polític a RAC1 i a La Xarxa. També treballa com a consultor de comunicació.
  • David Espinós. Consultor de comunicació, soci-fundador de l’agència de comunicació estratègica i màrqueting polític BraveSpinDoctors. Periodista i llicenciat en Humanitats a la UAB i postgrau en anàlisi i màrketing polític (ICPS/UAB). Va ser conseller tècnic d’informació al gabinet de comunicació del Ministeri de Foment entre 2004 i 2006. Després va tornar a Catalunya com a cap de premsa del Departament de la Presidència de la Generalitat (2006) i en el de Política Territorial i Obres Públiques (2007-2010).
  • Pablo Simón. Politòleg de vocació i de formació. Es va doctorar en ciències polítiques a la UPF, on actualment és professor i investigador. La seva àrea principal d’especialització són els sistemes electorals, les seves causes i les seves conseqüències: sistemes de partits, dinàmiques de competició electoral, etc. Forma part del grup d’anàlisi sobre política, ciències socials i actualitat Politikon.

Modera: Miquel Pellicer, periodista, antropòleg i especialista en xarxes socials.

Us podeu inscriure a la jornada omplint el següent formulari. Us hi esperem.BCNMediaLab y el proyecto BCNMediaLab tienen una licencia Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.
Si necesitas algún permiso adicional puedes contactar con nosotros aquí.

Feed RSS. Este blog usa Wordpress con el theme Modern Clix, de Rodrigo Galindez, ligeramente modificado por nosotros.