Periodisme i televisió


Data: 6 de maig
Hora: 19.30
Lloc: 37 Grados (Av. Roma / Comte Borrell)

El 43% de la població llegeix diaris, el 91% mira la televisió. L’últim Baròmetre de la Comunicació i la Cultura torna a deixar clar qui regna al panorama mediàtic, tot i que la informació no sigui segurament el més important i encara menys el més atractiu qeu ofereix aquesta pantalla que fa anys ja anomenàvem “la caixa tonta”. En la propera sessió de BCNMediaLab volem saber si cada cop és més tonta o no, si la tecnologia ens pot ajudar a mostrar millor el que està passant i si els nous formats d’informació televisiva són realment informació o més aviat espectacle. En definitiva, ens demanem si és possible un periodisme de més qualitat en la televisió del segle XXI, i com fer-ho.

Afectats encara pel shock del tancament de CNN+, volem saber si el periodisme és un negoci rendible en televisió, tenint en compte que és més car que en qualsevol altre suport. La crisi de l’audiovisual potser no és tan aguda com la de la premsa, però l’acomiadament de periodistas és habitual dins d’un sector regit pel mercat de productores i cadenes.

Els informatius de les televisions públiques segueixen sent líders d’audiència, tot i que les privades van repartint-se cada cop més espectadors. Però el periodisme es desplaça dels informatius a molts altres espais de la programació, on les notícies es combinen amb l’entreteniment per produir programes de debat, entrevistes, reportatges i informació en directe… El registre canvia també en funció del tema, però el rigor i la qualitat d’allò que s’ofereix hauria de mantenir-se, oi?

Parlarem de tot això amb tres grans figures de la producció, el periodisme i la crítica televisiva, perquè creiem que la seva llarga experiència ens ajudarà a entendre què està passant en aquest sector:

  • Ferran Monegal fa crítica de televisió en la seva columna diària a El Periódico i el seu programa setmanal a BTV, Telemonegal, que dirigeix i presenta des de l’any 2003. La seva àcida “espremuda de la limona televisiva” i les seves entrevistas a les grans figures del mitjà han esdevingut un referent i indicador imprescindible de l’estat de la televisió al nostre país.
  • Rosa Maria Calaf és una periodista amb 36 anys d’experiència a Televisió Espanyola. Ha estat corresponsal a Nova York, Roma, Moscou, Buenos Aires i Hong Kong (Àsia-Pacífic). El 2006 va ser prejubilada i des de llavors comparteix els seus coneixements i experiència mitjançant xerrades, congressos i iniciatives com el curs per a alumnes de secundària “Descobreix el periodisme amb Rosa María Calaf”.
  • Marià de Delàs ha dirigit les redaccions de Canal Sur, Antena 3, Canal + (secció internacional) i la delegació de CNN+ a Catalunya. Des de l’any 2000, forma part de l’equip de Mediapro. Amb aquesta productora ha estat director d’antena de BTV i ha impulsat programes com En directe per a TV3.


BCNMediaLab y el proyecto BCNMediaLab tienen una licencia Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.
Si necesitas algún permiso adicional puedes contactar con nosotros aquí.

Feed RSS. Este blog usa Wordpress con el theme Modern Clix, de Rodrigo Galindez, ligeramente modificado por nosotros.