Quin paper tindrà el paper?
Data: 24 de febrer
Hora: 19:30h
Lloc: 37 Grados (Av. Roma / Comte Borrell)
A la tercera trobada del BCNMediaLab volem fixar-nos en el futur del paper. Ens preguntem: Com seran els diaris i revistes del futur? Quin rol tindran en el nou ecosistema informatiu dominat per la sobre-informació, el temps real i la ubiqütat?
Veiem com empreses de premsa s’uneixen a nadius digitals però també nadius digitals que acaben fent el salt al paper. També diaris i revistes que segueixen naixent en paper, com el diari ARA o la revista Barcelonés de mans dels editors de Madriz desafiant les veus que parlen de la inexorable mort del suport paper. Va ser el periodista Philip Meyer qui es va atrevir a posar data a la mort dels diaris al llibre The Vanishing Newspaper: l’any 2043.
Als Estats Units es van tancar almenys 166 diaris des de 2008, però encara són més de 1.600 els que es publiquen diàriament. A Espanya, les plantilles s’han retallat un 39% des de 2003, i hi ha hagut més de 2.000 acomiadaments des que va començar la crisi.
Amb totes aquestes dades, ens preguntem ¿I quin paper tindrà el paper? ¿Com seran els diaris i revistes del futur? A quin públic s’adreçaran? Seguiran sent influents? Continuaran essent diaris? Què ens motivarà a comprar una publicació en paper quan tinguem suports digitals interactius i altament atractius?
- Hem convidat a Louis-Charles Tiar, editor de Barcelonès i Madriz: dos projectes en paper joves i amb una aposta pel suport paper i la diferenciació de producte.
- A Antoni Maria Piqué, Periodista i PDD per l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa (IESE). És consultor en Organització i Integració de Redaccions i Desenvolupament Editorial, ha dirigit o participat en projectes en un centenar de mitjans de comunicació de 55 empreses de 23 països d’Europa i América. Ha treballat a La Vanguardia, on fou cap de secció, i al Diari de Tarragona, del que fou Director. També és professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya. Escriu regularment al blog PaperPapers.
- I a José Sanclemente, que és economista i president d’Imagina Media, empresa dedicada a la consultoria d’empreses en el sector de la comunicació. Ha treballat fins a 2002 com a conseller delegat en Grup Zeta. Va ser president de l’AEDE (Associació d’editors de Diaris Espanyols) i promotor i fundador del diari gratuït ADN. Escriu amb regularitat al blog “Entre medios“.